Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Charismatická konference v Brně 2012

Ohlédnutí, fotogalerie a záznamy
16.07.2012, kategorie: Charismatické konference

Letošní ročník Katolické charismatické konference byl zahájen ve středu 11. července večerní mší svatou v katedrále na Petrově v Brně, kterou sloužil biskup Vojtěch Cikrle, závěrečné bohoslužbě v neděli 15. července předsedal kardinál Miloslav Vlk, který neskrýval nadšení z živého společenství. Nad tímto výjimečným setkáním křesťanů převzal záštitu kromě místního biskupa Vojtěcha také náměstek hejtmana JMK a senátor Stanislav Juránek.

Jde o poměrně ojedinělou akci svého druhu, protože v Evropě se podobné setkání koná jen ve Velké Británii, v menším ve Francii a Itálii a podobné konference probíhají v USA.

Těžištěm konferenčního dění jsou přednášky a mše svaté. V tomto roce tvořil jejich myšlenkovou osu příběh milosrdného otce, resp. marnotratného syna. Motto konference bylo právě zvoleno z výše uvedeného příběhu: „Máme proč se veselit a radovat“.

Svá zamyšlení k tomuto biblickému příběhu předkládal francouzský kněz a řeholník P. Daniel Ange, evangelizátor, kazatel a také autor mnoha knih, dále pak karmelitán P. Vojtěch Kodet, koordinátorka charismatického hnutí v katolické církvi v České republice Kateřina Lachmanová, P. Angelo Scarano, Veronika Barátová a další.

Do pátečního programu bylo zařazeno navíc divadelní představení "Zraněný pastýř" režírované P. Petrem Benešem, koordinátorem Salesiánských aktivit v Brně. Dále paralelně zazněla přednáška P. Aleše Opatrného na téma Radosti a strasti stavu manželského.

Velmi důležité místo zaujímá na konferenci společná modlitba a adorace, doprovázená kapelou Chapela. Čtvrteční večer rozezvučel pavilon F koncert duchovních písní Karla Řežábka se skupinou Filia, v pátek večer členové komunity Blahoslavenství již poněkolikáté učili biblické tance.

Pro odlehčení a pro pobavení dětí vsouvají do náročné programové náplně pořadatelé divadelní představení, jeden večer je ponechán volný k posezení s přáteli u vína a cimbálové muziky. Paralelně s konferencí pro dospělé probíhá dětská konference pod vedením pedagožky Kláry Domské. Vyvinula se z obyčejné služby hlídání dětí rodičům, kteří se chtěli plně soustředit na nejdůležitější části programu, ale stává se z ní nakonec taková plnohodnotná dětská konference se mšemi svatými, scénkami, povídáním, písničkami a hrami, jejichž prostřednictvím se děti dovídají o Bohu.

Katolickou charismatickou konferenci navštívilo letos téměř šest tisíc lidí - a to všeho věku a z nejrůznějších částí České republiky i Slovenska.

Na zorganizování takového podniku pracují dva týmy - celostátní programový tým a brněnský tým organizační. Při samotném průběhu akce pak mají organizátoři k dispozici na 250 mladých dobrovolných spolupracovníků.

Konferenci podpořil také Jihomoravský kraj. Konference má také několik hlavních mediálních partnerů, dostává se k divákům díky televizi Noe, svým posluchačům ji zprostředkovává radio Proglas. Podporují ji také portály vira.cz a signaly.cz a samozřejmě noviny Katolický týdeník.

Ve spolupráci s TV NOE a Telepace jsme pro Vas připravili kvalitní audio a videozáznamy přednášek z letošní konference. Můžete si objednat také souhrn přednášek jako MP3. Přehled záznamů najdete v rubrice Audio a videonahrávky z konference 2012 na konferenčním webu. Tam naleznete i další články o průběhu letošní konference.

Na tomto odkazu se nacházejí fotografie z ročníku letošního i předchozích.

Konference 2013 se proběhne opět v Brně v termínu 10.-14. července 2013.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump