Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Jak se nemodlit za druhé II

15.10.2003, autor: Kateřina Lachmanová, kategorie: Modlitba

4. IMITACE DUCHA

Platí zásada: Když nevíš, co bys řekl, NEŘÍKEJ NIC. Nevymýšlej si slova od Pána, vidění či duchovní dojmy. Jenom se tiše modli. Jak prosté... Ale člověk má někdy pocit, že to si přece nemůže dovolit, když už ten druhý přišel (a navíc, jsme tu přece nějací "cháro-ši", no ne?!) A tak vydáváme za "slovo od Pána" první zbožnou myšlenku, která přijde na jazyk, první obraz, který vyplaví přehuštěné podvědomí. A ostatní ať si pak lámou hlavu, co to má znamenat!

5. NEGATIVNÍ VÝROKY BEZ VÝKLADU A BEZ ŘEŠENÍ

Stalo se, že do jednoho společenství přišla skupina "borců", aby se modlila za přítomné. Při modlitbě za jednoho bratra měla

jedna sestra "pocit", že na jeho srdci leží temný balvan. Aby překážku specifikovali, otevřeli Písmo - a ejhle! Zrovna pasáž o člověku, v němž byla legie démonů. Logicky usoudili, že v kořenu této svázanosti musí být nějaký nevyznaný hřích. Když si nemohl vzpomenout, popřála mu jedna sestra na rozloučenou upřímnou soustrast - a odešli.

Dotyčný odešel celý zmatený a plný úzkosti do kostela. Následující týden prožil v depresích (není nic příjemného žít s pocitem, že v sobě máte "legii"). Shodou okolností mu to mohl kdosi zkušenější potom vymluvit. Jediné pokání, které totiž aktuálně potřeboval, bylo odpuštění těm, kteří jej takto poničili.

Z toho plyne poučení - s negativními proroctvími a výroky z Písma zacházejme velmi opatrně.

6. PŘÍLIŠ DLOUHÁ MODLITBA

Znám případy, kdy lidé odcházejí po modlitbě za uzdravenívíc rozložení než přišli, a to jenom proto, že modlitba byla úmorně dlouhá.

Jedná se zvláště o modlitbu za vnitřní uzdravení. Nelze si myslet, že je nutné v jedné modlitbě probrat a srovnat všechny oblasti života toho druhého, kde došlo k pokřivení či zranění. Není možné během hodiny "vyřešit" všechna bolavá místa člověka, který má za sebou dvacet či čtyřicet let života. Bohatě stačí, když uděláme s Boží milostí jeden krůček dopředu - a příště třeba další.

Ani při modlitbě za fyzické uzdravení není přímá úměra mezi úspěšností modlitby a její délkou, proto není třeba modlitbu za nemocného neúměrně natahovat.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump