Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Je vhodné modlit se při modlitebním setkání růženec?

19.07.2004, autor: z bulletinu ICCRS, kategorie: Chvála a uctívání

Než se budeme zabývat specifikem vlastní modlitby růžence, musíme si odpovědět na otázku, jakého rázu je naše modlitební skupina - otevřená pouze pro katolíky? Jen pro charismatiky?


Je-li vaše skupinka složená ze samých katolíků, pak by některé typické otázky, jako jsou učení magisteria, mariánská úcta, dogmata a podobně neměly vzbuzovat zásadní třenice.


Jinou otázkou je zaměření vaší skupiny. Jedná-li se o setkání v rámci charismatické obnovy, pak se předpokládá určitý styl modlitby spolu s využitím společné hlasité chvály, s písněmi a užíváním různých darů Ducha svatého.


Jakkoliv je růženec nádhernou a mocnou modlitbou, jeho recitace vede často spíše ke kontemplaci než k dynamické a spontánní bohoslužbě. Nahradit tedy při podobných setkáních společnou a zavedenou modlitbu právě růžencem nebude pravděpodobně nejlepší nápad.


Mnohé skupiny nabízejí modlitbu růžence půl hodiny před setkáním charismatické obnovy. Recitují-li růženec tímto způsobem, soustředí se na něj stejně intenzivně jako později (při hlavním programu) na modlitbu volnější.


Ačkoliv je denní modlitba růžence velmi dobrá a prospěšná, její místo je mimo hranice modlitebního setkání.


 


Převzato z „Otázek pro ICCRS“ (bulletin ICCRS, leden-únor 2004). Překlad: -ta-


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump