Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Konference oslavila dvacetiny

Ohlédnutí za letošní konferencí
14.07.2009, kategorie: Charismatické konference

Dvacet let je krásný věk, člověk hýří neotřelými nápady, má ztřeštěná přání i odvahu je provádět, touží nesplynout s průměrem... zkrátka rozkvět mládí, k němuž dospělí střílejí shovívavými či pohoršenými pohledy. Avšak když slaví dvacáté „narozeniny“ konference, to už vzbuzuje spíše úctu. Letos se tohoto úctyhodného věku dožívá Katolická charismatická konference, již potřetí v péči brněnských organizátorů.

Dvacátý ročník Katolické charismatické konference skončil v neděli 12. července. Zahájil ji brněnský biskup Vojtěch Cikrle ve středu 8. července večerní mší svatou v katedrále na Petrově, od čtvrtka se valná většina programu odehrávala už na brněnském výstavišti BVV. Záštitu nad konferencí převzal letos s panem biskupem také náměstek primátora města Brna MUDr. Daniel Rychnovský. Jasnost a srdečnost jeho slov, která pronesl na konferenci v sobotu, působila na všechny velmi povzbudivě.

Program se skládá z přednášek, jejichž témata napovídají jejich názvy – např. Pozvání k vyplutí, V Ježíšově škole modlitby nebo Kotva naděje. Neméně důležitá je i společná modlitba a každý den vrcholí společnou mší svatou. Atmosféra těchto bohoslužeb by možná leckoho překvapila. Tentam je nepřítomný či až nakyslý výraz věřících, dlouze se táhnoucí zvuky varhan a celková strnulost. Lidé na těchto mších se radují, jsou přátelští, hudba má náboj a všichni se jím nechají naladit. Křesťanské poselství se tu šíří s nadšením a přesvědčením, které vyjádřila ve své přednášce koordinátorka hnutí Katolické charismatické obnovy Kateřina Lachmanová otočením úsloví, že optimista je ten, kdo nemá dostatek informací. Naopak – pesimista je ten, kdo nemá dostatek informací.

Mezi tyto náročnější body programu se už léta vkladají kulturní vložky v podobě různých divadelních a kejklířských představení pro děti i dospělé (letos třeba Vojtěch Vrtek své diváky seznámil s husitskou protiletadlovou zbraní...), večera věnovaného přátelskému posezení s přáteli u vína a cimbálové muziky či koncertu skupiny Oboroh v čele se Slávkem Klecandrem.

O to, aby se rodiče mohli soustředit při nejdůležitějších částech programu a aby z konference odjely obohaceny i děti, se stará tým mladých, který tvoří spolu se svými svěřenci takzvanou dětskou konferenci. Hrají hry, povídají si o vztazích i o Bohu, skáčou v nafukovacím hradě, tancují a zpívají...

Hudbu při mších i modlitbách měla na starosti speciální „konferenční“ kapela Chapela, o které už všichni vědí, že to opravdu umí rozbalit. Vedl ji Mirek Přikryl z Frýdku Místku.

Mezi přednášející se letos opět po roční přestávce zařadil i zahraniční host – tentokrát po celém křesťanském světě známý Charles Whitehead z Anglie, který se věnuje práci pro církev a charismatickou obnovu na plný úvazek, z České republiky pak jsou přednášející sestra Veronika Barátová z Komunity Blahoslavenství, P. Vojtěch Kodet, představený karmelitánů v České republice, psychoterapeut Jiří Černý, koordinátorka hnutí Katolické charismatické obnovy v naší zemi Kateřina Lachmanová, autor několika knih P. Aleš Opatrný, bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, člen komunity Emanuel Josef Zeman a publicistka Hana Pinknerová.

V celku lze shrnout, že konference dospěla ke zdárnému závěru, což můžeme posoudit i celkovým počtem účastníků – ten má neustále stoupající tendenci - letos přijelo na 5600 účastníků. Na konferenci přijíždí široká škála účastníků - od vyloženě mladých lidí, přes rodiče s malými dětmi, účastníky středního věku až po starší muže i ženy a to skutečně z mnoha míst České republiky, i ze Slovenska. K zorganizování několikadenní akce pro takovýto počet lidí je nutný schopný, zkušený a spolehlivý mnohačlenný tým a takovým se organizační tým konference v Brně už jistě stal. Jejich práce je srovnatelná s prací profesionálů a k dobrým výsledkům přispívá i vstřícnost spolupracujících firem – především vedení i personálu BVV Veletrhů Brno, ale také ubytovacích či společnosti zajišťující stravování. A kde se bude konat Katolická charismatická konference příští rok? „Stovky povzbuzených lidí, kteří k nám s díkem přicházejí, jsou pro nás opravdovou vzpruhou, která nás motivovala k závazku, že příští konferenci uspořádáme ve dnech 7.-11.7.2010 opět v Brně,“ uvedl v závěru Josef Dvořáček z organizačního týmu konference.

Konference má také pestré portfolio mediálních partnerů, díky nimž není omezena pouze na prostor dvou pavilonů na výstavišti, ale rozlétá se po radiových vlnách prostřednictvím televize Noe a radia Proglas po celé republice. Podporují ji také portály vira.cz a signaly.cz a samozřejmě noviny Katolický týdeník.

Nakonec se zase vraťme na začátek. K čemu vlastně taková charismatická konference je? Řečeno krátce – k tomu, aby se křesťané zase dostali do toho věku duchovního mládí, do těch dvaceti let, protože pak budou moci vystoupit ze svých vyjetých kolejí a být světlem ve tmách. V tomto duchu nabádal účastníky konference i pater Vojtěch Kodet: „Nesmíme si vytvořit vlastní ekosystém, dát si špunty do uší, a abychom neslyšeli nářek chudých, ještě hlasitěji zpívat písně chval Bohu. Ne! Bůh nám říká: Vy jim dejte jíst! To je autentické křesťanství.“

Na konferenčním webu si můžete prohlédnout fotogalerie a objednat nahrávky na CD a DVD.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump