Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Ohlédnutí za letošní konferencí

Brno 2008
14.07.2008, kategorie: Charismatické konference

V neděli 13. července skončila čtyřdenní charismatická konference. V naší zemi se od dob pádu totality konala podevatenácté, z toho již podruhé na brněnském výstavišti BVV. Nad konáním konference převzali záštitu brněnský biskup ThDr. Vojtěch Cikrle a pan Ing. Stanislav Juránek, hejtman Jihomoravského kraje.

Z prvních reakcí organizátorů i účastníků lze akci hodnotit jako velice zdařilou. I když počet účastníků postupně rostl až k pěti tisícům, organizačně se podařilo všechno zvládnout bez potíží, a to jak zásluhou vstřícnosti personálu BVV, tak i díky velkorysé a kompetentní práci velkého zástupu dobrovolníků z Brna a celého kraje. Jejich podíl na uskutečnění celé akce vyzdvihl v závěrečném poděkování vedoucí organizačního týmu Josef Dvořáček: „Na chodu celé konference se podílelo na 130 dobrovolníků z celé České republiky, nejvíce z Brna a okolí. Velká část připravovala paralelní dětský program, další se podíleli na registrační i pořadatelské službě. Velká skupina lidí z řad účastníků také sloužila přímluvnou modlitbou. Na nasazení těchto mnoha lidí, kteří obětují svůj čas službě ostatním můžeme být právem hrdi.“

Konferenci otevřel ve středu 9.7. večer v katedrále na Petrově biskup Msgre. Vojtěch Cikrle bohoslužbou a inspirativní promluvou. Další program na výstavišti sestával z přednášek na duchovně praktická témata, ze společných modliteb i z odlehčovacích kulturních programů jako byl večerní koncert Richarda Čanakyho z Bratislavy, posezení s přáteli u vína s cimbálovou kapelou nebo odpolední divadelní představení pro děti. Současně s konferencí probíhala tzv. dětská konference s vlastním programem po věkových skupinách. Nabídkou jednoho z rodičů byl dětský program pravidelně zpestřen i in-line bruslením, pro něž jsou podmínky na Výstavišti ideální.

Celý program i bohoslužby doprovázela kvalitní hudbou kapela složená z profesionálních i amatérských hudebníků, kteří se scházejí pouze pro účel těchto konferencí, letos pod taktovkou Mirka Přikryla z Frýdku Místku. V sobotu mezi účastníky konference zavítal i hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek; jeho vřelé oslovení bylo přijato s bouřlivým potleskem.

Prodej nahraných přednášek na místě i po internetu ukazuje, že účastníky nejvíce oslovil příspěvek představeného karmelitánů Vojtěcha Kodeta, ThD. o různých podobách zla v lidských životech. Dále zaujaly přednášky manželů Ignáce a Františky Muchových z Prahy, Dr. Kateřiny Lachmanové a doc. Aleše Opatrného z teologické fakulty UK, patera Tomáše Holuba z biskupství Hradce Králové a Petra Karase, faráře z Dolních Bojanovic. Početný zástup posluchačů rovněž přitáhl kněz a spisovatel Marek Orko Vácha tématem Křesťan a příroda a rovněž školitel firmy A-trend Roman Čiviš s přednáškou Každodenní zápas o priority.

Kateřina Lachmanová, národní koordinátorka pořádajícího hnutí Obnovy, hodnotí celou akci následovně: „S průběhem i výsledkem konference jsme nadmíru spokojeni. Spolupráce s brněnskými organizátory byla výborná, jsou to lidé na svých místech a pomohli vytvořit prostředí, v němž se i v tak velkém počtu lidí dal uskutečnit a prožít náročný duchovně formační program. I přednášející byli letos vynikající a díky personálu TV Noe a jejich kvalitním záznamům z nich bude moci těžit ještě mnoho tisíc dalších posluchačů, kteří se na konferenci nedostali. Je radost vidět odjíždět zástupy usměvavých lidí, občerstvených na duchu, povzbuzených v tom, že jejich každodenní zápas o dobro má smysl.“

Mnozí účastníci se v neděli po obědě zdravili slovy „tak nashledanou v Brně“. Podle informací z důvěryhodných míst nejde jen o plané naděje: dvacátá Katolická charismatická konference by se měla uskutečnit přibližně ve stejném termínu jako letos, 8.-12.7. 2009, na stejném místě.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump